
Startup -nimitys on jo vakiintunut suomen kieleen, mutta kasvuyritys- ja rahoitusala vilisee muitakin englanninkielisiä termejä. Monille niistä ei ole löydetty hyviä suomenkielisiä vastineita lainkaan, ja vaikka jonkinlainen käännös olisikin olemassa, käytännössä on helpointa ja usein turvallisinta käyttää alkuperäistä vierasperäistä termistöä. Lyhyenkin ilmaisun tai kirjainyhdistelmän taakse saattaa kätkeytyä laaja, monimutkainen ja seikkaperäinen looginen kokonaisuus. Startup-maailmassa vasta aloittelevalle riittää siis opeteltavaa sanastonkin puolella, mutta saattaapa konkarikin joskus joutua tarkistamaan lukiessa tai keskustelussa vastaan tulleen termin. Tässä koottuna startup-termistöä selityksineen.
Accelerator
Kiihdyttämö
Yhteisö, joka auttaa kasvattamaan yritystä ja esittelemään yrityksen sijoittajille. Usein kiihdyttämöt ottavat vastineeksi osuuden yrityksestä. Ensimmäinen ja kansainvälisesti tunnetuin kiihdyttämö on Y Combinator.
Acquisition
Yritysosto
Kun yritys ostaa kokonaan tai suurimman osan toisen yrityksen osakkeista saadakseen määräysvallan yrityksessä.
Angel Investor
Enkelisijoittaja
Omaa pääomaansa, kokemustaan ja aikaansa kehitysvaiheessa oleviin yrityksiin sijoittava yksityishenkilö. Valitsee sijoituksensa henkilökohtaisesti sen sijaan, että antaisi rahansa riskipääomarahaston sijoitettavaksi.
Anti-Dilution Clause
Diluutiosuoja
Sopimusehto, jolla suojataan yhden tai useamman nykyisen osakkeenomistajan omistusosuus osakkeiden lukumäärän kasvaessa.
Annual Recurring Revenue (ARR)
Jatkuva vuosilaskutus
Yrityksen asiakkaidensa kanssa tekemien sopimusten tai tilausten arvo vuodessa. Ei sisällä kertaluonteisia maksuja. Katso myös Monthly Recurring Revenue (MRR).
Balance Sheet
Tase
Kirjanpidon tuotos, jossa esitetään yrityksen varat, velat ja oma pääoma. Tarjoaa tilannekuvan yrityksen taloudesta tekohetkellä. Sijoittajat pyytävät yleensä viimeisintä kuukauden tai tilikauden tasetta tarkistettavaksi.
Bridge Loan
Siltarahoitus
Lyhytaikainen laina, jota käytetään yrityksen tulorakenteen vakiintumiseen asti.
Bridge Round
Siltarahoituskierros
Rahoituskierros, jolla yrityksen rahoitus varmistetaan seuraavaan suureen rahoituskierrokseen asti. Yritykset käyttävät silloin, kun haluavat lykätä seuraavaa varainhankintakierrosta.
Broker-Dealer
Välittäjä-kauppias
Henkilö tai yritys, joka ostaa ja myy arvopapereita omaan lukuunsa tai asiakkaidensa lukuun.
Burn Rate
Polttotahti
Burn ratea käytetään tyypillisesti kuvaamaan nopeutta, jolla uusi yritys käyttää riskipääomaansa yleiskustannusten rahoittamiseen ennen kuin se tuottaa positiivista kassavirtaa toiminnastaan. Negatiivisen kassavirran mitta.
CapEx (Capital Expenditures)
Investointikulut
Yrityksen menot käyttöomaisuuden (rakennukset, laitteet) ostoon tai korjaukseen. Kiinteää omaisuutta kuten laitteistoja tai kiinteistöjä vaativat toimialat ovat siten CapEx-intensiivisempiä kuin esimerkiksi ohjelmistoihin keskittyvät.
Capitalization Table
Pääomitustaulukko
Yrityksen pääomitustaulukko kuvaa yrityksen omistusrakennetta: kuka omistaa (perustajat, sijoittajat, työntekijät) osakkeita ja kuinka paljon. Kiinnostaa sijoittajia ennen mahdollista sijoittamista. Sitä voidaan käyttää myös osoittamaan, kenen on allekirjoitettava yrityksen tärkeimmät päätökset ja kuka omistaa tavallisen vs. etuoikeutetun osakkeen.
Cliff
Hetki jolloin ensimmäinen osuus optioista vestautuu eli osakkeet ansaitaan. Yleensä henkilöstölle annettavissa optioissa on 12 kuukauden ajanjakso ennen cliffiä ja mikäli työntekijä lopettaa työskentelyn yrityksessä ennen cliffiä, hän ei ole oikeutettu saamaan yhtiön optioita.
Co-founder
Perustaja
Yksi yrityksen tai organisaation perustajista.
Common Stock
Kantaosake
Yrityksen omistuksen perusyksikkö. Perustajat ja työntekijät omistavat tyypillisesti kantaosakkeita. Kantaosakkeen omistajat voivat käyttää äänivaltaa yrityksen vuosikokouksessa ja osakkeille voidaan maksaa osinkoa.
Conversion
Muuntaminen
Etuoikeutettujen osakkeiden muuntaminen kantaosakkeiksi. Muuntaminen tapahtuu yleensä likvidaatiotapahtuman yhteydessä. Kun etuoikeutetut osakkeet on muutettu kantaosakkeiksi, niitä ei voi enää vaihtaa takaisin.
Convertible Note
Vaihtovelkakirja
Vaihtovelkakirja tai vaihtovelkakirjalaina on lainaa sijoittajalta startupille, joka voidaan muuttaa ennalta määritellyn vaihtosuhteen mukaisesti etuoikeutetuiksi osakkeiksi tai kantaosakkeiksi seuraavalla rahoituskierroksella. Vaihtosuhde voi olla kiinteä tai se voidaan sopia määräytyväksi esimerkiksi vaihtohetken taloudellisten tunnuslukujen mukaan. Vaihto voidaan sopia tapahtuvaksi ennalta määriteltynä ajankohtana tai tiettyjen olosuhteiden vallitessa.
Corporate Venture Capital
Yritysten pääomasijoittaminen
Käytäntö sijoittaa yritysvaroja suoraan ulkoisiin startup-yrityksiin. Tätä tekevät suuret yritykset, jotka haluavat sijoittaa pieniin ja innovatiivisiin startup-yrityksiin. Sijoittavat yritykset tekevät sijoitukset yleensä yhteisyrityssopimusten ja osakeosuuksien kautta. Sijoittajayritys voi tarjota startupille myös esimerkiksi markkinointiosaamista ja strategista ohjausta.
Customer Acquisition Cost (CAC)
Asiakkaan hankintahinta
Keskimääräinen summa, jonka yritys maksaa uuden asiakkaan hankkimisesta.
Customer Lifetime Value (CLV)
Asiakkaan elinkaariarvo
Termillä tarkoitetaan liikevaihtoa, jonka asiakas tuo yritykselle koko asiakassuhteen aikana.
Demo Day
Demo Day on tapahtuma sijoittajien ja startupien kohtaamiselle. Demo Dayn järjestäjänä on yleisesti esimerkiksi startup-kiihdyttämö tai pääomasijoittaja. Demo Dayssa startupit esittelevät yrityksiään potentiaalisille sijoittajille.
Dilution
Diluutio
Alkuperäisen osakkeenomistajan omistusosuuden laimentuminen osakeannin tai muun osakkeiden kokonaismäärää kasvattavan tilanteen tai tapahtuman seurauksena.
Discount Rate
Diskonttokorko
Tarkoittaa alennuskorkoa eli korkovaikutus lasketaan käänteisesti toisin kuin sijoitustuottojen laskennassa. Käytännössä sama prosentti, jolla lasketaan sijoituksen tuotto. Koron määrän tulisi heijastaa rahamäärän saantiin liittyviä riskejä mahdollisimman hyvin, joten myös diskonttokoron tulisi muuttua riskin mukaan: mitä enemmän epävarmuutta tulevaisuuden tuottojen saantiin liittyy, sitä suurempaa tuottoa sijoittajat vaativat riskin kattamiseksi.
Down Round
Rahoituskierros, jossa startupyritys laskee liikkeelle osakkeita alemmalla arvolla kuin edellisellä kierroksella. Tyypillisesti pidetään osoituksena siitä, että yritys kamppailee.
Drag-Along Right/Clause
Myötämyyntivelvollisuus
Sopimuksessa oleva määräys tai lauseke, jonka perusteella enemmistöosakas voi pakottaa vähemmistöosakkaan osallistumaan yrityksen myyntiin. Vähemmistösijoittajan velvollisuus myydä osakkeensa samoilla ehdoilla ja samaan aikaan kuin enemmistösijoittaja.
Due Diligence
Kohteen tarkastaminen
Kohteen tarkastaminen, johon sisältyy asiaan kuuluvien selvitysten suorittaminen sijoituksen yhteydessä (taloudellinen, verotuksellinen, juridinen ja/tai operationaalinen). Prosessilla sijoittajat tai yrityksen ostajat kartoittavat mahdolliseen sijoitukseen liittyvät riskit ja mahdollisuudet.
Employee Stock Option Pool (ESOP)
Työntekijöiden osakeomistusohjelma
Työsuhde-etuusjärjestely, joka antaa työntekijöille omistusosuuden yrityksestä. Työntekijän omistajuus voidaan toteuttaa eri tavoin: työntekijät voivat ostaa osakkeita suoraan, saada niitä bonuksena, saada osakeoptioita tai hankkia osakkeita voitonjakosuunnitelman kautta.
ESG = Environmental, Social, Governance
Vastuullinen sijoittaminen
Kolmen tekijän joukko, joita vasten yrityksen kestävyyttä mitataan. Yhteiskunnallisesti tietoisilla sijoittajilla voi olla erityisiä sijoituskriteerejä tai mieltymyksiä, jotka seuraavat näitä kolmea tekijää.
Family Office
Perheen sijoitusyhtiö
Sijoitusyhtiö, joka sijoittaa varakkaan perheen tai suvun varallisuutta.
Flat Round
Rahoituskierros, jossa startup hakee rahaa edellisen rahoituskierroksen sijoituksen jälkeisellä valuaatiolla. Yleisesti flat roundia pidetään huonona merkkinä ja sellainen järjestetäänkin yleensä tilanteissa, joissa yrityksen rahat alkavat olla lopussa, mutta edellisen rahoituskierroksen tavoitteisiin ei olla vielä päästy tai on todettu että yhtiön tuotteella tai palvelulla ei ole ollut odotetun mukaista kysyntää.
Follow-On-Investment
Jatkosijoitus
Sijoitus kohteeseen tai yritykseen, joka on jo sijoittajan portfoliossa.
Founder
Perustaja
Yrityksen tai organisaation perustaja.
Friends and Family
Ystävät ja sukulaiset
Tyypillisesti ensimmäinen rahoituskierros yrityksen käynnistämiseksi, jolla varoja kerätään perustajan ystäviltä ja sukulaisilta, jotka ovat todennäköisesti valmiita sijoittamaan korotta.
Full Ratchet
Ankara ja harvinainen laimentumisen estolauseke. Se suojaa sijoittajia tulevalta rahoituskierrokselta, joka tapahtuu halvemmalla kuin se, jolla heille myönnettiin osakkeita.
Fully Diluted
Yrityksen liikkeelle laskemien kantaosakkeiden lukumäärä olettaen, että kaikki maksamattomat optio-oikeudet on käytetty ja kaikki vaihdettavat etuoikeutetut osakkeet ja vaihtovelkakirjat muunnetaan kantaosakkeiksi. Yrityksen arvostus määräytyy tyypillisesti sen täysin laimennettujen osakkeiden perusteella.
Fund of Funds
Rahastojen rahastot
Rahasto, jonka sijoituskohteena on toinen rahasto.
General Partner
Vastuunalainen yhtiömies
Henkilö tai henkilöt, jotka keräävät ja hallinnoivat pääomasijoitusrahastoja, määrittävät ja tekevät sijoituspäätöksiä.
Incubator
Yrityshautomo
Organisaatio tai kokeneiden ammattilaisten tiimi, joka auttaa yrittäjiä kasvattamaan liiketoimintaansa sen alkuvaiheessa. Hautomo-ohjelmat voivat tarjota mentorointia, ohjausta, yhteistyötilaa ja joskus myös rahoitusta.
Initial Public Offering (IPO)
Listautumisanti
Yritys saatetaan julkisen noteerauksen piiriin pörssilistautumisen kautta. Ensimmäinen kerta, kun yksityinen yritys laskee liikkeelle osakkeita yleisölle ensisijaisena tavoitteenaan kerätä rahaa kasvuun.
Investment Committee
Sijoitustoimikunta
Ensisijaisena tehtävänä on valvoa ja arvioida yhtiön tai organisaation nykyisiä ja suunnitteilla olevia sijoituksia ja kohdeyhtiöitä yhtiön hallituksen puolesta ja raportoida toiminnan tuloksista hallitukselle.
Investment Fund
Sijoitusrahasto
Sijoitusrahasto on arvopapereista koostuva rahasto, jonka osakkaita ovat rahastoon sijoittaneet henkilöt ja yritykset. Sijoitusrahaston tekemiä sijoituksia hoitavat rahastoyhtiö ja salkunhoitaja. Sijoitusrahaston sijoituksiin voi kuulua osakesijoitusten lisäksi myös muita arvopapereita kuten korkopapereita ja johdannaisia.
KPI (Key Performance Indicator)
Suorituskykymittari
KPI:t ovat liiketoiminnan eri osa-alueilla seurattavia arvoja, jotka kertovat kuinka hyvin yritys pystyy toteuttamaan tärkeimpiä tavoitteitaan. Kullekin KPI:lle on määritelty oma laskukaavansa. KPI-mittareita on lukemattomia, joten yritysten on harkitusti valittava seurattavakseen ne tunnusluvut, jotka ovat avainasemassa juuri heidän liiketoiminnassaan.
Lead Investor
Johtava sijoittaja
Sijoittaja, joka neuvottelee kierroksen ehdot yrityksen kanssa muiden rahoituskierrokseen osallistuvien sijoittajien puolesta. Johtava sijoittaja on useimmiten se sijoittaja, joka sijoittaa kierrokselle eniten pääomaa.
Limited Partner
Äänetön yhtiömies
Henkilö, joka sijoittaa rahaa riskirahastoon, mutta jolla ei ole hallintovaltuuksia yrityksessä. Passiivinen sijoittaja, jolla on rajoitettu vastuu sijoituksensa arvoon asti.
Liquidation Event
Likviditeettitapahtuma
Liiketoimi jonka yhteydessä yhtiön arvo realisoituu. Likviditeettitapahtumia ovat mm. yrityksen listautuminen pörssiin, yrityksen myynti tai fuusioituminen toisen yhtiön kanssa.
Liquidation Preference
Likvidaatiopreferenssi
Sopimus kauppahinnan jakautumisesta likviditeettitapahtuman yhteydessä. Likviditaatiopreferenssi määrittelee sen, missä järjestyksessä ja missä määrin yhtiön osakkaat saavat sijoituksensa takaisin lividitaatiotapahtumassa. Tällä turvataan se tilanne, että yhtiön perustajat tai johto eivät pääse hyötymään yhtiöstä taloudellisesti, mikäli yhtiön arvonnousu ei toteudu. Ehto siis suojaa sijoittajaa yrittäjien holtittomia lupauksia ja ylikorkeita valuaatiovaatimuksia vastaan.
Lock-Up-Period
Lukitusjakso
Ajanjakso, jolloin sijoittajien lunastus- ja myyntioikeudet tietyn sijoituksen osakkeisiin on rajoitettu tai estetty. Käytössä yleisesti esimerkiksi yritysten johdon osakkeiden osalta pörssilistautumisten yhteydessä.
Monthly Recurring Revenue (MRR)
Jatkuva kuukausilaskutus
Aktiivisten tilausten arvo kuukaudessa (ei sisällä kertaluonteisia maksuja). Katso myös Annual Recurring Revenue (ARR).
MVP (Minimum Viable Product)
Markkinakelpoinen tuote
Tuotteen varhainen versio, jossa on juuri tarpeeksi ominaisuuksia asiakkaan käytettäväksi, jolloin asiakas voi antaa palautetta tuotteen kehittäjälle tai valmistajalle.
Non Disclosure Agreement
Salassapitosopimus
Kahden osapuolen välinen sopimus, joka rajoittaa sopimuksessa ilmoitettujen tietojen jakamista. Tällä varmistetaan, ettei ideoita varasteta ja liikesalaisuudet pysyvät suojassa.
Ownership Percentage
Omistusprosentti
Prosenttiosuus kunkin omistajan osuudesta yrityksessä.
Pari Passu
Tasavertainen asema
Tarkoittaa tilanteita, joissa kahta tai useampaa omaisuutta, arvopaperia, velkoja tai velvoitetta hoidetaan tasapuolisesti ilman etusijaa.
Party Round
Nimitystä käytetään yleensä yrityksen alkuvaiheen rahoituskierroksesta, johon osallistuu suuri määrä sijoittajia, usein ilman johtavaa sijoittajaa.
Portfolio
Sijoitussalkku
Sijoitustoimintaa harjoittavan yksikön tai henkilön sijoitusvarallisuus. Enkelisijoittajan portfolio sisältää startup-yritykset, joihin hän on sijoittanut (ks. Ali Omarin portfolio).
Post-Money Valuation
Sijoitussalkku
Yrityksen arvioitu arvo sen saatua ulkopuolisen sijoituksen tai rahoituksen. Arvo nähdään yrityksen tuloksen avainindikaattorina. Sijoittajat käyttävät sijoituksen jälkeistä arvoa määrittääkseen omistusosuutensa yrityksestä.
Pre-Money Valuation
Sijoitusta edeltänyt arvo
Yhtiön valuaatio ennen rahoituskierroksella saatavia varoja.
Preferred Stock
Etuoikeutetut osakkeet
Ulkopuoliset sijoittajat, erityisesti riskipääomayritykset vaativat lähes aina, että heille myönnetään etuoikeutettuja osakkeita. Nämä sisältävät lisäoikeuksia verrattuna kantaosakkeisiin, jotka ovat yrityksen perusomistusyksikkö. Vaikutuksia mm. selvitystilassa.
Priced Round
Perinteinen lähestymistapa varojen keräämiseen, jossa sijoittaja ja perustaja neuvottelevat yrityksen tarkan arvon ja kuinka paljon omistusta sijoittaja saa sijoituksestaan.
Private Equity
Pääomasijoittaminen
Sijoitustoimintaa, jossa kohteina ovat yritykset, joiden osakkeet eivät ole julkisen kaupankäynnin kohteena. Myös kohdeyritysten tavoitteenmukainen kehittäminen kuuluu tähän toimintaan.
Pro Rata Right/Clause
Sopimuksessa oleva lauseke, joka antaa sijoittajalle oikeuden osallistua tuleviin rahoituskierroksiin siinä määrin, että hänen omistusosuutensa yhtiössä säilyy.
Profit and Loss (P&L)
Tuloslaskelma yrityksen tuloista ja kuluista tietyltä ajanjaksolta. Käytetään kuukausittain suorituskyvyn seurantaan. Sijoittajat haluavat yleensä nähdä historiallisen tuloksen ja ennustetun kuukausittaisen tulosennusteen yhteensä 2-5 vuoden ajalta.
Ratchet
Salpalauseke
Ehto, jonka mukaan yritysjohdon omistusosuus voi riippua sille asetettujen tavoitteiden saavuttamisesta.
Revenue Run Rate / Annual Run Rate
Ennustettu liikevaihto
Pidemmän ajan (yleensä vuoden) liikevaihdon ennustaminen viimeisimpien tietojen perusteella. Annual run rate kertoo, paljonko liikevaihtoa kertyisi seuraavien 12 kuukauden aikana, jos jokaisen kuukauden tai vuosineljänneksen myynti olisi sama kuin edellisellä vastaavalla jaksolla. Laskentatapa siis olettaa myynnin ja kaikkien siihen vaikuttavien tekijöiden pysyvän muuttumattomina koko ennustejakson ajan.
Right of First Refusal
Etuosto-oikeus
Pääomasijoitussopimuksissa on tavallista myöntää etuosto-oikeus tulevaan osakkeiden myyntiin. Tyypillisesti tämä oikeus myönnetään ensin startupin työntekijöille ja sitten sijoittajalle.
Round Dynamics
Rahoituskierrokseen sijoittaneet ihmiset tai yhteisöt. Kierroksen dynamiikka on vahva, kun mukana on vahvoja ja merkittäviä sijoittajia.
Runway
Kiitorata
Useimmiten kuukausissa ilmaistu aika, joka kertoo kuinka kauan yrityksen kassa riittää kattamaan liiketoiminnan pyörittämisen kulut ilman lisärahoitusta.
Secondary Sale
Toissijainen myynti
Yrityksen myynti toiselle pääomasijoittajalle.
Startup
Aloittava yritys
Yksityinen, kehitysvaiheessa oleva yritys.
Stock Option Pool
Osakeoptiopooli
Yksityisen yrityksen työntekijöille varatut osakeoptiot. Optio-ohjelma kannustaa työntekijöitä työskentelemään startup-yrityksissä, koska työntekijät saavat osakepalkkion, jos yritys listautuu pörssiin tai myydään.
Term Sheet
Esi-/Aiesopimus
Alustava sopimus, jonka sijoittaja esittelee yritykselle ja jossa määritellään yksityiskohdat sijoittajan mahdollisesta sijoituksesta yritykseen. Sisältää mm. yrityksen arvon, sijoituksen määrän, selvitysmenettelyt ja laimennussäännökset. Aiesopimus toimii lähtökohtana ja alustavana pohjana varsinaisille sopimusasiakirjoille.
Valuation
Valuaatio, arvo
Omaisuuden tai yrityksen nykyinen (tai arvioitu) arvo.
Valuation Cap
Valuaatiokatto, arvokatto
Vaihtovelkakirjalainan tai SAFEn tärkein termi. Se oikeuttaa sijoittajat myöhemmässä rahoituksessa osakkeisiin, jotka on hinnoiteltu arvokattoon tai sitä alempaan arvoon. Tapa palkita alkuvaiheen sijoittajia lisäriskin ottamisesta.
Venture Capital
Riskisijoitus
Startup-yrityksille, pienille tai korkean riskin yrityksille tarjottava rahoitus, joka auttaa niitä kasvamaan ja menestymään. Tämä riskipääoma tulee yleensä sijoittajilta, sijoitusrahastoilta ja muilta rahoituslaitoksilta.
Vesting
Vestautuminen
Osakkeiden tai optioiden hallintaoikeuden siirtyminen. Työntekijöiden optio-ohjelmassa optioiden vestautuminen voi tapahtua esimerkiksi kuukausittain kolmen vuoden aikana, jolloin työntekijä saa kuukausittain ennalta määritetyn osan optioista omaan hallintaansa. Käytännössä vestingin tarkoituksena on sitouttaa työntekijä työskentelemään yhtiön palveluksessa vestingin ajan.
Warrant
Warrantit muistuttavat osakeoptioita, mutta niille on määritelty päättymispäivä, jonka jälkeen ne raukeavat mikäli niitä ei ole käytetty.
Weighted Average
Painotettu keskiarvo
Toinen kahdesta laimentumisenestolausekkeen perustyypistä, joista toinen on full ratchet. Varmistaa, että jos tuleva rahoituskierros tapahtuu alhaisemmalla arvolla kuin se, johon sijoittaja on sijoittanut, sijoittajien etuoikeutettujen osakkeiden vaihtohinta tarkistetaan alkuperäisen kierroksen ja uuden halvemman kierroksen painotetulla keskiarvolla.