Mistä sopiva työtila startupille?

Mistä sopiva työtila startupille

Erillinen työtila on monelle startup-yrittäjälle hyvä vaihtoehto, kun kotikonttorin rajoitteet alkavat tulla vastaan, mutta varsinaiselle toimistolle ei vielä katsota olevan tarvetta. Työpisteen tai työhuoneen vuokraaminen on joustava tapa työskennellä tai pitää palavereita muualla. Lisäksi monet toimistohotellit ja muut työtilojen tarjoajat ovat luoneet erilaisia yhteisöjä ja verkostoja, joista voi olla iloa ja hyötyä niin yrityksen kannalta kuin henkilökohtaisestikin.

Erilaisia työtila-vaihtoehtoja

Työtiloja voi yleensä vuokrata pariksi tunniksi, päiväksi tai pidemmäksikin ajaksi, ja tiloja on eri kokoisia erilaisiin tarpeisiin. Monet tilat tarjoavat myös lisäpalveluja ja etuja sekä erilaisia tapahtumia jäsenilleen. Sopiva työtila startupille löytyy todennäköisesti näistä eri tyyppisistä vaihtoehdoista:

Coworking-tilat ovat joustavin vaihtoehto niille, jotka eivät välttämättä halua työskennellä toimistossa päivittäin. Monet paikat tarjoavat eripituisia päiväpasseja riippuen siitä, kuinka monta kertaa viikossa tai kuukaudessa tiloja halutaan käyttää. Coworking-tiloihin on yleensä pääsy normaalien työaikojen puitteissa.

Oma työpiste on vakituisempi vaihtoehto, jos haluat jättää työvälineesi toimistolle. Monet paikat mahdollistavat pääsyn toimistolle 24/7, myös iltavirkut ja yökyöpelit pääsevät siis työskentelemään itselleen tehokkaimpaan aikaan. Vuokran hintaan kuuluu usein myös lisäpalveluja, kuten IT-tuki, turvatulostus ja edullisemmat kokoustilat.

Oma työhuone sopii kompakteille tiimeille tai kun työskentely vaatii enemmän rauhaa. Vuokrattavana on sekä tyhjiä että kalustettuja työhuoneita. Usein niihin on mahdollisuus tehdä joustava vuokrasopimus, jota voidaan muokata yrityksen koon ja tarpeiden muuttuessa.

Virtuaalitoimisto tuo jotkin fyysisen toimiston hyödyt ilman, että sinun tarvitsee työskennellä itse toimistolla. Edut vaihtelevat palveluntarjoajan mukaan, mutta yleisesti niihin voi kuulua mm. erilaiset postipalvelut ja yritysosoite.

Työtilojen tarjoajia

Maria 01

Maria 01 on Pohjoismaiden johtava startup-kampus Helsingissä ja heidän tähtäimessään on tulla Euroopan vaikuttavimmaksi startup-kampukseksi. He tarjoavat kunnianhimoisille teknologia-startupeille, pääomasijoittajille sekä suurille teknologiayhteisön yrityksille ympäristön, jossa ne voivat verkostoitua ja auttaa toisiaan menestymään. Pääsy tähän laajaan verkostoon tuo yhteisölle erittäin paljon arvoa.

Maria 01 -jäseneksi ei pääsekään kuka tahansa, vaan mukaan mielivien kasvuyritysten on lähetettävä yhteisölle hakemus. Hakemukset käydään läpi ja arvioidaan tapauskohtaisesti. Maria 01:n verkkosivuilta löytyy lista valintakriteereistä, jotka startupin tulisi täyttää tullakseen hyväksytyksi.

VillageWorks

VillageWorks tuo yhteen asiantuntijoita, kunnianhimoisia tulokkaita sekä inspiroivia henkilöitä paikallisista startupeista ja globaaleista yrityksistä. Yli 2000 jäsenen yhteisö yli 500 yrityksestä luo kattavan verkoston. Voit jakaa ajatuksiasi ja vaihtaa eri näkökulmia kahvitauolla muiden alojen ammattilaisten kanssa. Lisäksi VillageWorks järjestää workshoppeja ja muita tapahtumia.

VillageWorksilla on tällä hetkellä 8 eri toimistohotellia ympäri Helsinkiä sekä Vantaan Tikkurilassa. Heiltä voit vuokrata oman työhuoneen tai vaikka koko kerroksen tiimillesi. Heiltä löytyy myös coworking-, kokous- ja saunatiloja sekä auditorioita riippuen toimipaikasta. He tarjoavat joustavan sopimuksen, jota voit mukauttaa muuttuvien tarpeittesi mukaan.

Spaces

Spaces on globaali yritys, joka tarjoaa työtiloja sekä pienille että suuremmillekin yrittäjille ympäri maailmaa. He ovat luoneet ainutlaatuisia ja yrittäjähenkisiä työtiloja, jotka inspiroivat keskittymään, ajattelemaan ja luomaan. Työtilojen ja kokoushuoneiden lisäksi he järjestävät erilaisia yritystapahtumia, puhujia ja verkostoitumislounaita.

Suomessa heiltä löytyy kolme eri toimipaikkaa Helsingissä. Omiin työhuoneisiin ja -pöytiin on pääsy 24/7 ympäri vuoden ja coworking-tiloihin pääsee aukioloaikoina. Lisäksi he tarjoavat virtuaalitoimiston, johon kuuluu puhelimen vastauspalvelu, yritysosoite ja postipalvelut, sekä pääsyn verkostoitumistapahtumiin.

Regus

Regus on maailmanlaajuinen työtila-verkosto, johon kuuluu 2,5 miljoonaa jäsentä. Se on osa laajempaa työtilabrändien kollektiivia (IWG-verkosto), johon kuuluu myös jo aiemmin mainittu Spaces. He mainostavat ylpeydellä, kuinka joustavia he ovat palveluidensa kanssa, jotta yritykset voivat skaalata toimintaansa tarpeiden mukaan nyt ja tulevaisuudessa.

Regusilta löytyy 36 toimipaikkaa ympäri Suomea ja heidän sivuiltaan näkee myös muiden IWG-brändien toimipaikat. Laaja verkosto niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti mahdollistaa myös siirtymisen muihin toimipaikkoihin tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan. Regus-jäsenyys tuokin joustavuutta ja vapautta, koska voit työskennellä missä tahansa maksamalla tarvitsemastasi työtilasta.

MOW

MOW tarjoaa erilaisia työtiloja Helsingissä ja Tampereella. Ensikertalaiset voivat hyödyntää ilmaisen päiväpassin, johon kuuluu työpiste yleisissä tiloissa sekä pääsy hiljaiseen huoneeseen ja puhelinkoppiin. Lisäksi tarjolla on kahvia, teetä sekä vettä kuplilla tai ilman.

MOW:lta löytyy myös työpisteitä ja -tiloja pitkäaikaisempaan käyttöön kuukausimaksulla. Nämä vaihtoehdot tarjoavat myös lisäetuja, kuten pääsyn kaikkiin hubeihin 24/7, IT-tuen, postipalveluita yms. MOW:n verkkosivuilta löydät tarkemman vertailun eri jäsenyyksien eduista.

Sofia Helsinki

Sofia Helsinki on ajattelijoiden, yrittämisen, juhlien ja tapahtumien keskus. He ovatkin luoneet laajan yhteisön ammattilaisia, asiantuntijoita ja uteliaita ihmisiä. Rakennuksesta löytyy coworking-tilat, tapahtumapalveluita sekä ravintola.

Sofia Helsingin jäsenenä saat pääsyn moniin etuihin. Yleisesti jäsenyyteen kuuluu samoja etuja kuin muihinkin toimitiloihin, mutta lisäksi he tarjoavat 20% alennuksen Sofian ravintoloista sekä pääsyn saunaan. Jäsenet saavat myös käyttää neuvottelutiloja ilmaiseksi ja vuokrata muita kokoustiloja 30% alennuksella.

Technopolis

Technopolis sai alkunsa Oulussa, kun joukko valmistus- ja suunnitteluyrityksiä elektroniikka-alalta kerääntyi yhteen vuonna 1982. Nykyään heillä on toimitiloja ympäri Suomea sekä Virossa, Ruotsissa, Norjassa, Liettuassa ja Luxemburgissa. Heidän 16 kampuksellaan toimii n. 1500 asiakasyritystä. Asiakkaiden kokemuksista voi lukea Technopoliksen nettisivuilta.

Technopolis tarjoaa työtiloja ja niihin kuuluvia palveluita, jotka mukautuvat yrityksesi tarpeiden mukaan. He auttavat unelmatoimistosi suunnittelussa ja toteutuksessa. Asiakastyytyväisyys on heillä keskiössä ja he toteuttavat tätä mm. nimeämällä jokaiselle asiakkaalle oman yhteyshenkilön. Perustoimintojen lisäksi Technopolis tarjoaa kampuskohtaisesti erilaisia lisäpalveluita kuten ravintoloita, kuntosaleja, hierojia jne.

Sama työtila ei ole kaikille se paras ja sopivin

Yritysten ja työntekijöiden työtilatarpeet vaihtelevat suuresti, ja tämä näkyy myös eri työtilojen ja niiden sisältämien palveluiden monimuotoisuutena. Jotkin paikat keskittyvät itse toimitiloihin ja niiden laatuun, kun taas toiset panostavat erilaisiin lisäpalveluihin tai tähdentävät yhteisön ja verkostojen rakentamista. Kun työtilan vuokraaminen tulee ajankohtaiseksi, kannattaa tarjontaa ensin vertailla huolella ja miettiä mitkä seikat ovat omasta näkökulmasta ratkaisevia. Sijainti, tietyt palvelut tai kenties yhteisön ja yhteisöllisyyden antama tuki?