Bisnesenkeli

Alin tarina

Teknologiafani, lääkäri, yrittäjä, MBA, mentori, sijoittaja

Juuret

1970

— luku

Ali Omar (s. 1975) on kaukaisten maiden sotapäälliköltä kalskahtavasta nimestään huolimatta syntyperäinen suomalainen. Hän on somalialaisen isän ja suomalaisen äidin esikoispoika, syntynyt Vantaalla, mutta viettänyt lapsuutensa Kajaanissa ja Hyrynsalmella. Alilla on peräti neljä nuorempaa veljeä, mikä on opettanut hänelle lapsuudesta asti vastuun ottamista, diplomatiaa, puolensa pitämistä ja johtajuuttakin.

Nuorta virtaa

1980

— luku

Uudet asiat ja teknologian kehittyminen ovat aina luontaisesti kiinnostaneet Alia. Teini-ikäisenä hän harrasti tietokoneita, mutta ehkä jo ulospäin suuntautuneen luonteensakin vuoksi ei halunnut uppoutua pelkkään koodaamiseen. Tietokoneiden kanssa puuhastelun lisäksi hän harrasti valokuvausta. Vuosikymmenen vaihduttua Ali opiskeli lukiossa ja pyrki saamaan ikäluokkansa ääntä kuuluville mm. kirjoittamalla luokkakaverinsa kanssa paikallislehteen.

Sotaa ja rakkautta

1990

— luku

Ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen Ali suoritti armeijan Kainuun prikaatissa ja Haminan Reserviupseerikoulussa (RUK-kurssi 205 Ketju) ja lähti sen jälkeen Oulun yliopistoon opiskelemaan lääketiedettä. Energiaa ja intoa riitti tässäkin vaiheessa useammalle eri alueelle; opiskeluaikana hän mm. koulutti Tietokoneen ajokortti -kursseja aikuisille Pohjois-Pohjanmaan ammattioppilaitoksessa. Lääkäriksi hän valmistui seuraavan kymmenluvun puolella, vuonna 2003.

Ali solmi avioliiton Pirjo-Liisa Omarin kanssa jo parikymppisenä nuorukaisena vuonna 1997. Perhe täydentyi myöhemmin yhdellä lapsella. Pariskunta muutti opintojen jälkeen Pirjo-Liisan töiden perässä pääkaupunkiseudulle, ja Ali siirtyi Kymenlaaksoon, Kotka-Hamina -seudulle työskentelemään lääkärinä.

Lääkäri ja yrittäjä

2000

— luku

Ali aloitti vuokralääkäripalveluja tarjonneen MedOne Oy:n aluepäällikkönä vuonna 2005. Pääomistajat myivät MedOnen Attendolle kesällä 2007, ja heti alkusyksystä samana vuonna Ali perusti Kustaa Pihan kanssa Med Groupin. Toiminta keskittyi aluksi ensihoitoon, mutta laajeni pian yleislääkäri- ja hammaslääkäripalveluihin sekä kotiin vietäviin hoivapalveluihin. Draivilla ja näkemyksellä Med Groupin liikevaihto kasvatettiin kymmenessä vuodessa ”nollasta sataan” – alkutekijöistä sataan miljoonaan euroon. Kesällä 2018 aika oli kypsä exitille ja Med Group myytiin kahdelle eri ostajalle. Onni terveys (Onni hoiva) siirtyi Tradeka-yhtiöt Oy:lle ja Onni hammas Oral-brändin alle Colosseum Dental Groupille.

Sijoittajan synty

2010

— luku

Ensimmäiset enkelisijoituksensa Ali teki vuonna 2017 ja liittyi silloin myös ainoan suomalaisen bisnesenkeliverkoston Finnish Business Angels Networkin (FiBAN) jäseneksi. Tunnustusta enkelitoiminnasta tuli nopeasti: Ali Omar on Vuoden Bisnesenkeli 2019. Vuosikymmenen päätteeksi Ali kasvatti ansioluetteloaan ja bisnes-pätevyyttään myös MBA-tutkinnolla. Startup-yritysten rahoittamisesta ja niiden kasvun edistämisestä tuli hänen ammatillisen intohimonsa, osaamisensa ja energiansa pääkohde.

Enkeli ja (vähän) demoni

2020

— luku

Nuoria yrittäjiä ja potentiaalisia menestyjiä mentoroiva Ali tunnetaan älyllisesti ankarasta ja loogisia, kestäviä perusteita vaativasta debatoinnistaan. Alin portfolioyritykset hyötyvät tästä piirteestä yhtä lailla kuin hänen kokemuksestaan ja kontakteistaan. Startupien luotsaamisessa ei myöskään ole ollut haitaksi, että Alin henkilökohtaisiin kiinnostuksen kohteisiin kuuluu yrittäjyys- ja talousasioiden lisäksi mm. psykologia. Nuoresta asti Alia kiehtoneilla uusilla teknologioilla on edelleen erityissija ja -merkitys hänen elämässään, mikä näkyy mm. sijoituskohteiden valinnassa.